Energie-uitwisseling met drinkwater

energie-uitwisseling met drinkwater

Overal is energie beschikbaar, soms op verrassende manieren. Op de productielocatie van Sanquin wordt veel koeling gevraagd. Toevallig lopen er ook een drinkwatertransportleidingen vlak langs de locatie. Dat biedt perspectief voor energie-uitwisseling met drinkwater. Een nieuw energieconcept van Installect, in opdracht van Waternet en Sanquin.

 

Win-win

De energie-uitwisseling met drinkwater levert zowel Sanquin als de eindgebruikers voordeel op. In de winter wordt het koude drinkwater door Sanquin gebruikt om cleanrooms en farmaceutische productieprocessen mee te koelen. Omdat het water iets warmer de leidingen instroomt van Amsterdamse consumenten, besparen zij verwarmingsenergie in hun CV en warm water.

 

Energieconcept

In de zomer is het water in deze leiding te warm voor deze toepassing, maar in de winter gaat een omleiding open, die het water naar een warmtewisselaar leidt. Die haalt koude uit het drinkwater en voegt het toe aan de warmte-koude-opslag die Sanquin toch al heeft. Het drinkwater warmt in de warmtewisselaar hierbij enkele graden op. Sanquin en waternet gaan vooralsnog niet hoger dan 15°C om de groei van bacteriën zeker uit te sluiten. Onder de streep hoopt Waternet jaarlijks 20.000 GJ aan energie uit water te leveren aan Sanquin; vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 1.800 huishoudens.

 

Meer is mogelijk

“We beginnen bij Sanquin met het koude water uit één leiding, maar er ligt nog zo’n grote jongen voor de deur, dus als het project succesvol is, kunnen we de capaciteit verdubbelen’, zegt ir. Jacqueline de Danschutter van Waternet. In Nederland is het de eerste keer dat een drinkwaterbedrijf iets anders levert dan water – koude in dit geval. Het ontwerp van de warmte-koudeinstallatie is bijna klaar en de bouw zal eind 2016 van start gaan.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op