Zernike campus – collectieve WKO

collectieve WKO

Voor de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool Groningen ontwierp Installect meerdere energiecentrales met Warmte Koude Opslag. In totaal 12 MW koeling en 7,5 MW verwarming.

 

Inventing new connections

De Zernike campus Groningen wil kennis en ondernemerschap verbinden. Duizenden onderzoekers werken samen met ondernemers aan innovatieve oplossingen. Dagelijks ontwikkelen ruim 35000 studenten zich hier tot professionals. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de universiteit en hogeschool, de gemeente, provincie, bedrijfsleven en het Universitair Medisch Centrum. Het motto de Zernike Campus “Inventing New Connections” is afkomstig van Nobelprijswinnaar Frits Zernike (1888-1966). Goede samenwerking staat daarin centraal.

 

Collectieve WKO

Goede samenwerking heeft ook voor een innovatieve oplossing met collectieve WKO gezorgd op de Zernike Campus. In totaal werden 5 gebouwen, in totaal meer dan 150.000 m2, aangesloten op 7 energiecentrales. Omdat er onderling gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare grondwater is er sprake van een collectieve WKO voorziening. Tegelijk kunnen verschillende gebouwen goed in hun individuele energiebehoefte voorzien.

 

Samenwerking

Bij de realisatie van dit project heeft Installect Advies integraal samengewerkt met de realiserende partijen Unica en GeoComfort.  Op het Zernike terrein van de RUG zijn door GeoComfort een viertal WKO systemen aangelegd. Veel van de energiecentrales zijn ontworpen door Installect waarna Unica de installaties voor haar rekening nam. Unica Ecopower exploiteert de vier WKO installaties op het terrein.

 

Gefaseerde realisatie

Voor het Zernike gebouw is groot doublet gerealiseerd met een capaciteit van 235m3/h. De gebouwen FBOR en Levenswetenschappen delen één bronnenpaar waarin twee bronpompen per bron zijn aangebracht. Op deze manier was het mogelijk de installaties voor de gebouwen gefaseerd te realiseren. Voor de gebouwen van HIS economie zijn een tweetal monobronnen gerealiseerd met een capaciteit van 40m3/h.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op