Onderwijspark Ezinge – HT-WP

Het onderwijspark Ezinge “parel voor Meppel” werd in november 2014 door Koning Willem Alexander geopend. Het door Atelier PRO ontworpen gebouw wordt van verwarming en koeling voorzien door een energieconcept van Installect, met bodemenergie en HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp).

 

Woonconcept en de HT-WP

Het onderwijspark Ezinge is gebouwd in opdracht van Woonconcept. Voor deze opdrachtgever ontwikkelde Installect Advies diverse energiecentrales. Daarbij werd meerdere malen gebruik gemaakt van de HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp) in combinatie met bodemenergie. Onderwijspark Ezinge maakt gebruik van twee monobronnen met een capaciteit van 40m3/h, in combinatie met twee HT-WP’s. Over keuze voor deze techniek stond in 2013 een uitgebreid artikel in de Cobouw XL.

 

TCO berekeningen

De vijf scholen die in Meppel samen zijn gegaan in Onderwijspark Ezinge gingen niet over één nacht ijs. Voor het gebouw van ruim 28.000m2 zijn de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid vooraf getoetst. Het bouwkostenbudget en de kostenramingen maakten onderdeel uit van TCO- en exploitatieberekeningen. Zo is door de opdrachtgever bepaald wat de beste keuzes zijn op de lange termijn. De energiecentrale met bodemenergie en HT-WP kwam daarbij als sterkste uit de bus. Vooral de energiezuinige opwekking van warmte was daarbij doorslaggevend.

 

 

 

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in