Renovatie van 162 woningen – De Alliantie

Voor de renovatie van 162 woningen van woningcorporatie De Alliantie rekende Installect meerdere verduurzamingsscenario’s door. Thermische zonnepanelen zorgen nu voor energiezuinig warm tapwater.

De Alliantie

De Alliantie heeft goede en betaalbare huizen voor mensen met een bescheiden inkomen. De Alliantie verhuurt, onderhoudt, bouwt en verkoopt woningen in de regio’s Amsterdam, Almere, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. In totaal circa 53.000 woningen. Woningcorporatie De Alliantie en Installect Advies hebben op meerdere projecten samengewerkt. Zo ook voor de renovatie van 162 woningen in de wijk Schuilenburg te Amersfoort.

Schuilenburg

De woningen in de wijk Schuilenburg zijn verdeeld over drie flatgebouwen. De warmtevraag van de woningen werd geleverd vanuit een aantal CV-ketels voor collectieve verwarming. Voor tapwaterbereiding beschiktten de woningen over individuele geisers. Vanuit de centrale werden in het verleden de woningen voor 14 flatgebouwen gevoed.

Meerdere scenario’s

Voor de renovatie van 162 woningen, verdeeld over 5 portiek- en 1 galerijflat, rekende Installect meerdere scenario’s door. De scenario’s werden verdeeld over twee opties: individuele warmteopwekking in de woning of centrale warmteopwekking in het ketelhuis. Voor elk van de opties werd de investering berekend, de exploitatiekosten en CO2 reductie. Ook de totale investering over een periode van 15 jaar werd zo inzichtelijk gemaakt.

Zonneboilers

De Alliantie koos uiteindelijk voor een hybride oplossing. De woningen werden voorzien van individuele HR-ketels. Om het energiegebruik voor de bereiding van warm tapwater te verminderen werden echter thermische zonnepanelen gebruikt. Het warme water van deze panelen wordt verzameld in een zonneboiler. Dit warme water wordt naar de woningen gebracht via een warmwater(cv)-net. Het voorverwarmde tapwater wordt naverwarmd door de cv-ketel. De CO2 footprint wordt aanzienlijk verminderd en het levert de bewoners een mooie energiebesparing op.

 

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in